måndag 27 juli 2009

Grand Opening

En stor dag. Efter en lång förväntansfylld väntan har det äntligen hänt.
IKEA har öppnat sitt första varuhus på Irland.
I Dublin såklart. Inte precis så att jag kan åka dit en sväng och handla svenskt godis när ungarna är i skolan alltså.
Irland måste vara det sista landet i den civiliserade världen som får IKEA och jag undrar om de inte missade båten lite. Byggnadsboomen då det växte fram nya hus och bostadsområden som svampar och då alla köpte hus som galningar har tagit slut. Men tydligen fick man skriva om byggnads- och planeringslagarna för att kunna ge IKEA tillstånd att bygga här och sådant tar väl tid. Det är den största kommersiella byggnaden i landet.
De slog i alla fall upp portarna klockan 11 i morse. Folk hade tydligen köat i flera timmar. En del sedan i går kväll! Varför? Tror de kanske att affären bara kommer att vara öppen en dag? Att den blir förvandlad till en pumpa vid midnatt? Vad vet jag. Exalterade var de i alla fall, de i kön som blev intervjuade på radion: "Jag har varit här sedan klockan fem i morse. Det är såååå spännande!"
Den första timmen gick 3000 personer genom portarna. Själv tänker jag vänta lite. Har jag varit utan Kalles Kaviar så här länge så klarar jag mig nog ett tag till. Men lite kul är det ju i alla fall. Att kunna känna sig som en riktig utlandssvensk. En sådan som köper mat i en möbelaffär...

4 kommentarer:

Svensk chekchouka sa...

När IKEA öppnade här i Israel tog allt slut pâ nâgra dagar, tom lamporna i taket sâldes. israelerna är GALNA i Ikea.
Jag har tur, det tar bara 7 minuter med bil att inhandla smörgâsgurka och kaviar...

annai sa...

SC: Haha, irländarna kanske blir likadana då.
Du har nära och bra. För mig är det nästan snabbare att hoppa på flyget till Paris och gå på IKEA där än att bila till Dublin.

Katarina i Holon sa...

Första dagen som IKEA slog upp sina dörrar här i Israel hade de 50000 kunder! Jag tycker fortfarande att det är massa folk varenda gång man är där och på lördag kväll är det rejäla köer. Jag har ca en halvtimme att åka om det inte är bilköer men jag har inte varit på IKEA på kanske två år! Och det är ju alldeles för längesen så det kanske är dags för en tur dit snart och sen kan man ju alltid fika hos Ullis efteråt!

annai sa...

Katarina: Wow, 50000! Här räknade man med 10000 första dagen och tyckte att det var massor! :)
Pga trafiken runt Dublin, som är en pina, får de öppna först klockan 11 på morgonen, bara så att det inte ska förvärra rusningstrafiken.