fredag 24 april 2009

Bilkunskap

Bilen stannade idag. Först gick den inte att starta om, men när motorn fått vila ett par minuter gick den igång igen.
-Vad var det för fel? frågade jag maken.
-Engine got flooded.
Oj, tänkte jag. Översvämning! Så mycket har det ju inte regnat! Men jag förstod att det kanske inte hade något med regnfall att göra så jag sa det inte högt.
-Too much petrol in the car. Hörde jag.
Va? Tanken är ju bara halvfull!? Skulle ha tänkt det också. Inte sagt det högt.
-Nej, sa maken. Suck. Inte tanken. Not the tank. Not the car. The carburetor. Förgasaren.
-Jahaaaa! ???
Jag kan inte så mycket om bilar. När jag övningskörde skulle man gå på en "garagelektion" men jag missade min. Tror inte att det gjort någon större skillnad. Jag har verkligen inget intresse för motorer. Boooooring!
Visst, jag kan peka ut var den där oljestickan man ska kolla sitter. Jag kan också fylla på spolarvätska. Även om jag fick be en av byggarna som jobbade i närheten att öppna motorhuven förra gången jag skulle göra det. Det satt någon konstig säkerhetsspärr i vägen.
-Kan du byta ett däck om du skulle få punktering? frågade någon. Nej, men jag kan ringa min man på mobilen eller flagga ner någon vänlig hjälpsam själ. Det finns så många snälla människor här som säkert skulle hjälpa en "damsel in distress".
Jag känner mig inte speciellt typiskt "tjejig" eller mindre jämställd för det. Det finns säkert massor med män som aldrig bytt ett bildäck i hela sitt liv. Män som ringer sin händiga fru när det är något fel på bilen.

5 kommentarer:

Lillie plein damour sa...

Jag har ocksâ hört att jag borde byta däck och jag tänker, äsch det fixar jag när det väl behövs.
Sâ stod jag där en dag när bilen indikerade att däcket var tomt och behövde bytas, och sâg framför mig hur jag fick bilen över mig när jag väl fâtt upp den och tagit bort däcket, sâ jag sprang in pâ en bar tabac och frâgade om nâgon vänlig man kunde hjälpa mig och visst kunde han det, men när vi väl kom tillbaka till bilen sâ var indikationen borta. Säkert en faux contact sade mannen och gick.
Sâ jag körde till jobbet och det gick bra..
Min erfarenhet om att byta däck!

Dosiss sa...

Min pappa tvingade mig att byta dâck pâ vâr gamla SAAB 99. Jag kommer ihâg hur jag lâg där pâ knä och drog i veven tills knogarna blev blodiga. "Snyft" Sâ nog fan kan jag byta däck allt. Och byta fördelardosa pâ en gammal volvo 340. Nya bilar ber du verkstaden kolla över. Inte ens batteriet ligger öppet, allt ligger dolt under en kâpa.

annai sa...

Lillie: Det låter ju himla smidigt. Däck som pumpar upp sig själva när man går och dricker kaffe!

Dosiss: Du pratar som en riktig karl! Volvo 340, fördelardosa...
:-)

Karin sa...

Jodå, byta däck kan jag! Redan som 14-åring stod jag och hoppade på fälgkorset för att få loss muttrarna (efter att jag och mamma suttit och läst instruktionsboken vid köksbordet, vi ville ju inte verka helt bortkomna). Så jag "kan själv". Fast jag har insett att det är mycket lättare att slänga lite med det blonda håret och få hjälp så att man slipper bli smutsig och svettig! ;-)

annai sa...

Karin: Är du också sådär händig som Dosiss? Och pratar om konstiga saker som fälgkors... :-)