tisdag 7 april 2009

Budget

Idag ska Irlands finansminister presentera landets budget. En budget alla fasar för.
De senaste 10-15 åren, fram till ungefär ett år sedan, har Irlands ekonomi blomstrat. Utländska investerare lockades under 90-talet hit med väldigt låga företagsskatter och välutbildad, billig arbetskraft. Landet gick snabbt ifrån att ha varit ett av Europas fattigaste, med hög arbetslöshet och emigration, till ett av de förmögnaste länderna med minimal arbetslöshet, höga löner och låga skatter. Många blev väldigt rika väldigt fort.
De senaste årens budgetar har folk sett fram emot: "Hur många procent kommer skatten sänkas?" "Hur mycket höjs barnbidraget?"
Nu har bubblan spruckit och frågeställningen är omvänd. Som i övriga världen har vi lågkonjunktur med stigande arbetslöshet. Varje dag är det företag som stängs och varslar. Doom and gloom har blivit vardagsmat och samtidigt som man är trött på att höra om det så verkar de flesta nästan beroende av att titta på de dystra nyhetssändningarna. Det är det enda folk pratar om.
Regeringen har förberett oss på en tuff budget med mycket nedskärningar. Det finns ingen quick fix som kan ordna allt över en natt. Det kommer att ta flera år att vända ekonomin igen.

Jag återkommer. Om jag har råd...

2 kommentarer:

Lillie plein damour sa...

Manga företag har ju sina moderföretag pa Irland och det kanske räddar en viss ekonomi när filialerna läggs ned.
Jag tror att alla mer eller mindre kommer att drabbas av krisen, i alla fall i Europa, nord afrika har klarats sig än sâ länge och Norge ocksâ tror jag, fast jag är inte säker.

annai sa...

Företagsskatten höjde de inte, vilket är positivt. Vi vill inte skrämma iväg utländska företag. Men aj aj aj vilken tuff budget. Det kommer att göra ont överallt...