söndag 28 februari 2010

Nya fenomen

Jag har ju varit utlänning länge och mycket har ändrats i Sverige sedan jag bodde där som ung.
Ett nytt fenomen verkar vara nationalsporten "att bli kränkt". Det kommer jag inte ihåg att folk blev så ofta när jag bodde där. Jag tycker man läser mest varje dag i tidningarna om folk som blivit kränkta av en eller annan anledning. Senast var det en tjej som inte fick träna på gymmet i bara bh (ok, det var en top, men den var inte större än en bh!) och en busschaufför som blev tillsagd att ta på sig slips för det var del av företagets uniform. För några månader sedan läste jag om någon unge som kände sig kränkt för att hans lärare hade tagit av honom mössan när han själv vägrade göra det. Inomhus. I klassrummet.
Nu kunde mitt bemästrande av svenskan vara bättre, man tappar kanske lite vokabulär när man inte omges av språket dagligen, men nog trodde jag att blev man kränkt så var det av betydligt allvarligare saker än de jag nämnt.
När man använder starka ord i onödan, alltför ofta och i fel situationer så tappar de snart sin vikt. Visst kan man bli irriterad eller t.o.m lite ledsen om andra har synpunkter på ens klädval. Men kränkt? Blir man verkligen det?

4 kommentarer:

Karin sa...

Jag blev tillsagd på gymmet att jag inte fick träna i linne, måste ha täckta axlar ifall att det skulle vara någon religiös person där. Jag blev så oerhört kränkt att jag inte varit där och tränat sedan dess. Eller. Well. Att jag inte varit där och tränat sedan dess stämmer iaf... ;) Men så särdeles kränkt kan jag inte påstå att jag blev.

annai sa...

Karin: Jag tror jag ska tipsa kvällstidningarna om ditt fall. Jag kan se rubrikerna framför mig:
"Utlandsboende svenska portad från gym. Kränkt av religiös diskriminering." :)

TinTin sa...

En nation av gnällspikar...
Med tanke på hur väldigt ordrikt svenskan är, är det litet tråkigt att det är färre ord som används och dess mening blir som sagt väldigt utarmad. Läste senaste på Det Andra Forumet om någon som tyckte att rökning under graviditeten skulle räknas som övergrepp mot barn.
Och nej, jag säger inte att det är en höjdare att röka under graviditeten, men att ställa det i samma fack som sexuella övergrepp och fysisk misshandel... kanske man kan säga att barnet blir kränkt istället?
;)

annai sa...

TinTin: Precis. Med "ordmissbruk" och alla svordomar låter svenskan ibland ganska fattig tycker jag. Men det kanske är kränkande för barnen att behöva läsa böcker och lära sig fina ord i skolan... ;)