söndag 14 februari 2010

Träning

Jag har tidigare skrivit om rugby och hur passionerade många irländare är över den sporten. Nu har sonen börjat träna. Det är en vän till maken som tränar Under-8 laget och flera av sonens kompisar spelar. Jag tror det kan vara nyttigt för barn att spela en lagsport och rugby är en fantastisk sådan. Man kämpar och arbetar verkligen som en enhet och det finns ingen plats för "show-offs" och primadonnor. Något som även alltid slår mig när jag tittar på rugby är vilken stor del av spelet domaren är och hur en bra domare verkligen hjälper till att får spelet att flyta.
Sonen hade sitt första träningspass förra veckan och innan maken åkte iväg med honom undrade jag om han inte behövde ljumskskydd och hjälm. Och då menade jag en sådan där mjuk läderhjälm som rugbyspelare använder. Jag är inte helt tokig och skickar ungen på rugbyträning i störtkruka!!! Men maken försäkrade mig att Under-8 laget inte tacklar, inte speciellt hårt i alla fall, och inte gör s.k "scrums", där båda lagen står eller ligger i stora högar och försöker knuffa varandra åt olika håll (teknisk beskrivning!). Det är mer bollhantering, passninger etc. Men tandskydd är tydligen ett måste, jag antar för att de ska bli vana vid att alltid ha det på sig.
Maken sa att det var otroligt underhållande att vara med och titta på träningen. Som att försöka valla en skock möss. Talangen är såklart varierande. Ibland blir något barn sådär distraherat som bara ett barn kan och stirrar koncentrerat på någonting som bara han kan se, långt borta i skogen eller högt upp i himlen, och märker varken bollen som flyger förbi eller lagkamraterna som jagar den. Och titt som tätt var det kisspaus. Tränaren förklarade flera gånger för grabbarna att Paul O'Connell, en av våra stora rugbyhjältar, alltid kissar innan matcher och träningar. Alltid! Tålamod!
Sonen var i alla fall extatiskt efter träningen och tyckte det var jättekul och det är ju huvudsaken och innan han åkte iväg till dagens pass så kissade han.

2 kommentarer:

Svensk chekchouka sa...

Plutte, jag ska berätta för Y. Lagsport är kanon bra och rugby är ju kul, iallafall mattrugby ;)
hälsa hjälten!
Kram

annai sa...

SC: Rugby ser ju ganska tufft och hårt ut, och det är det ju, men det är en "trevlig" respektfull sport. Spelarna skulle aldrig käfta emot domaren sådär som de gör i fotboll.