lördag 14 mars 2009

Rugby

Idag spelar Irland rugbymatch mot Skottland i den årliga Six Nations turneringen. Vi har redan besegrat Frankrike, Italien och England, så om det går vägen idag är det bara regerande mästarna Wales som står mellan oss och en Grand Slam. Den första sedan 1948. Vi håller tummarna.
Irland är en rugbyfrälst nation. Ingenstans är detta mer påtagligt än i provinsen Munster där jag bor. Irish by birth, Munster by the grace of God heter det här.
Det irländska rugbylandslaget (till skillnad mot t.ex fotbollen där bägge länderna har sitt eget lag) består av spelare från både Nordirland och Irländska republiken. Detta är anledningen till att det finns två "nationalsånger". Irlands nationalsång Amhran na bhFiann (A Soldier's Song) är en rebellsång där man på irländska sjunger om att bekämpa sin saxoniska fiende och förtryckare. Många på Nordirland identifierar sig inte med det. Vid hemmamatcher spelas därför både Amhran na bhFiann och den speciellt kommisionerade rugbysången Ireland's Call. Vid bortamatcher får man bara spela en sång och då är det den neutrala Ireland's Call som gäller. En rättvis kompromiss tycker en del, samtidigt som andra vill att Irlands lag ska representeras av den "riktiga" nationalsången när man spelar utomlands. Diplomatisk som jag är kan jag förstå båda sidor.

4 kommentarer:

Dosiss sa...

En arbetskamrats dotter âkte över till Irland i fredags för att spela med sitt lag;)

annai sa...

Dosiss: Damrugby är populärt här. Har en kompis som spelar. Det är tuffa tjejer.
Idag sitter maken och hejar (läs "skriker och gapar")på Frankrike mot England.

Lillie plein damour sa...

Och Frankrike som âkte ut sâ det stod härliga till!

annai sa...

Lillie: maken sa att han SJÄLV kunnat slå Frankrike. fniss. him and "the lads"...