tisdag 17 mars 2009

Happy Paddy's Day

Idag firar vi den irländska nationaldagen, St Patrick's Day. Lite lustigt egentligen med en nationaldag som firas på så många ställen runt om i världen, men inte så konstigt med tanke på att det finns irländare överallt.
Skyddshelgonet Patrick själv kom från Wales och levde runt år 400 AD. Som ung tillfångatogs han av plundrare och fördes till Irland som slav. Patrick var kristen och under sin fångenskap vände han sig till religionen som stöd. Han lyckades efter sex år fly och återvända till Wales. Efter en uppenbarelse av en ängel kände han sig manad att återvända till Irland som missionär för att konvertera de irländska hedningarna till kristendomen. Enligt legenden använde han sig av en shamrock, en slags trebladad klöver, för att förklara The Holy Trinity, treenigheten, för irländarna. Det sägs också att det var Patrick som skrämde iväg och bannlyste ormar från Irland. Det finns inga ormar här.
På St Patrick's Day, som ju urprungligen är en religiös högtid, firar man idag allt som tillhör Irland och irländsk kultur. Vi ska ta på oss våra gröna hattar och gå ut och titta på vår stads parad.

2 kommentarer:

Svensk chekchouka sa...

och dricka guiness!!!
happy st patrick's day gumman, tänker pâ paris där vi alltid firade pâ pubar!
Jäte intressant läsning

annai sa...

SC: Men att fira på pubar var ju knappast specifikt för St Patrick's... Det var mer "Åh, det är tisdag. Let's celebrate!!" Den gamla goda tiden!