måndag 2 mars 2009

Extra skolarbete

Här på Irland börjar barnen Primary School när de är fyra eller fem år gamla. Efter åtta år i Primary går de fem år i Secondary School. De första tre åren där, junior cycle, avslutas med Junior Cert Exams. De följande två åren, senior cycle, avslutas med Leaving Cert Exams. Många väljer att gå ett frivilligt Transition Year mellan junior och senior cycle, då man får jobba med diverse projekt och göra arbetspraktik.
Igår fick jag reda på att man från och med nästa år kan göra examensprov i svenska som del av sitt Leaving Cert. Jättebra tycker jag och detta kommer jag definitivt följa upp, men jag undrar om barnen kommer att uppskatta att få extra arbete... Jag antar att det inte kommer vara någon stor efterfrågan på svenskundervisning här, så det blir nog till att skaffa undervisningsmaterialet och studera hemma ("Tack SNÄLLA mamma !").
Min äldsta son går än så länge bara andra året i Primary School, så vi hinner lära oss Fem Myror utantill och spela otaliga omgångar BamseBingo innan det blir aktuellt.

2 kommentarer:

Svensk chekchouka sa...

vad ambitiös du är!! Usch, här är det rena sprâk katastrofen, Lillan blandar hebreiska, franska och svenska i samma mening, Melankillen glömmer bort ord och stâr som förstenad i flera minuter innan han klämmer ut ord som bil eller mjölk...

annai sa...

SC: Hm, vi får väl se om barnen delar min entusiasm när det blir så dags...
Jag kan tänka mig att dina barns hjärnor går på högvarv med tre språk att hålla reda på men snart har de det säkert färdigsorterat!