torsdag 26 augusti 2010

Rätt och fel

Jag hörde en diskussion om religion på radion. Det började med religionens plats i skolor och undervisning.
Några lyssnare hörde av sig och undrade hur ateister kan veta vad som är rätt och fel. Hur de kan skilja på gott och ont. Allvarligt?! Visar det inte på en väldigt simplistisk, skev uppfattning av människor och världen?
Skulle religiösa, troende människor ha monopol på att veta rätt från fel? Har vi inte sett tillräckligt för att veta att så verkligen inte är fallet?
Och tror de dessutom att religiösa människor bara "gör rätt" därför att God said so? Inte därfor att folk faktiskt kan ha en medfödd känsla för gott och ont, rätt och fel?
Trist människosyn tycker jag.

2 kommentarer:

Svensk chekchouka sa...

intressant. Ateister eller inte kan man dock konstatera att de flesta samhällen lever efter de tio eller âtmisntone de sju budorden. Jag tycker att det är ganska häftigt med tanke pâ att de karvade ner dem för ett antal tusen âr sedan. Sunt förnuft är nâgot som ganska fâ människor har och det har ingenting, masi alors ingenting att göra med religion!

annai sa...

SC:
Men grejen är att folk levde efter många av de budorden långt innan de skrevs ner. Det hände ju enligt min uppfattning liksom inte över en natt. Normer och lagar utformades genom en blandning av sunt förnuft, överlevnadsinstinkt, och "trial and error", allt eftersom folk "civiliserades".
Jag tror faktiskt att sunt förnuft är något de flesta egentligen har men att det "ligger latent" hos många. Vi är väldigt beroende av regler, förordningar och måsten och behöver träna upp det sunda förnuftet. VÅGA använda det mer.
Intressant som sagt!