onsdag 12 maj 2010

All we need is music, sweet music


Barnen lär sig spela tin whistle, en enkel sexhålig flöjt oftast gjord av mässing eller nickel. Den låter lite som en blockflöjt och associeras med traditionell irländsk musik. Jag tror de flesta barn här får lära sig spela lite i skolan. Jag glömmer aldrig första gången sonen hade i läxa att lära sig en melodi och satt här hemma och blåste febrilt. Mellantjejen tittade på mig med ett oefterhärmeligt ansiktsuttryck och utbrast: "Oh my God! He is SO bad!"
Nu har sonen blivit riktigt duktig. Mellantjejen har inte börjat med lektioner ännu, men hon har sin egen fljöt och kan faktiskt själv spela lite melodier "på känn". De är ganska musikaliska tror jag. De har alltid sjungit väldigt tonsäkert och fint och de gillar att dansa och har bra rytm. De ser kanske ut som sin pappa, men de har inte ärvt hans two left feet tack och lov...
Jag skulle gärna vilja att de började spela något instrument. Det är roligt och jag tror det är bra för barn. Man ska uppmuntra sådant.
Men visst skär det i öronen ibland när de övar och tragglar. Speciellt om lillan får tag i en av flöjterna och börjar blåsa och spotta i röret som den galning hon är. Jag har en nyfunnen sympati för mina föräldrar som genomled blockflöjtsåren med oss...

2 kommentarer:

Katarina i Holon sa...

Mina barns skola är en skola som inriktar sig på musik. Superbra tycker jag som aldrig lärde mig att spela något instrument. Jag var för omusikalisk för att komma in på musikskolan i stan och några privatlektioner var det inte tal om.

Mina barn har spelat blockflöjt i många år, de spelar mandolin, Yael sjunger i kören, Noam har någon slags rytmik och musik på schemat med trummor och sånt. Jättekul!

annai sa...

Katarina: Vad roligt att de sjunger och spelar! Jättebra att skolan uppmuntrar.
Jag spelade piano i kommunala musikskolan i några år och det var faktiskt ingen höjdare. Innan det hade jag spelat för en privatlärare tillsammans med andra och det var mycket roligare. Beror så mycket på läraren. Hade vi plats skulle jag vilja ha ett piano, men N har hört mig spela och håller inte med... ;)