söndag 22 augusti 2010

Förberedda

Det är min erfarenhet att barn har en fantastisk förmåga att anpassa sig och finna sig till rätta på de flesta platser och i de flesta situationer. Ofta är det vi vuxna, som i vår iver att förbereda barnen inför dagis, skola, resor, husflytt etc. gör alldeles för stor affär av saker och ting. (Jag har fortfarande inte varit på ett enda ställe med mina barn, där de känt att de inte kunde leka och ha kul, äta, sova eller bajsa för att de inte varit tillräckligt förberedda...)
Medan vi vuxna ofta arrogant tycker att andra "beter sig underligt" och "gör fel", speciellt folk i andra länder och från andra kulturer, så har barn har en väldigt hälsosam live and let live attityd till världen omkring sig .
Så häromdagen pratade vi om vår kommande semester i Israel (nu är det mindre än två månader kvar och jag tänker snart börja TJATA om den här!). Inte så mycket i "förberedande" syfte, utan mer för att uppmärksamma dem på och intressera dem för vår fantastiska, omväxlande värld.
"Ni förstår i Israel gör alla unga pojkar och flickor militärtjänsten. Ni kommer att se många soldater som bär vapen," förklarade jag. Och min inre pedagogiska mamma (jo, hon finns där) tillade förstås att "Det är inte något farligt med det."
Inte för att de såg speciellt oroliga ut. Den enda följdfrågan var från sonen: "Ok. Kan man köpa och ta med sig hem?" (Tillägger hastigt här att sonen inte är vare sig avtrubbad, våldsam eller ohälsosamt intresserad av vapen)
"En del människor klär sig annorlunda mot vad vi är vana vid. " "Ni vet att många judar inte äter fläskkött." "Tänk så fantastiskt att få se Jerusalem!"
Men de visste redan allt det där. De har nämligen sett avsnittet då familjen Simpson åker till Jerusalem. Och i kör citerade de Homer: "Why can't we all just get along? Sure, some of us don't eat pork. Some of us don't eat beef. But we all love chicken!" Och för dem är det ju kanske precis så enkelt. Inget som är konstigt. Ingen som gör fel.
Vem behöver vara en pedagogisk förälder när Homer Simpson finns i TV rutan...

2 kommentarer:

Unknown sa...

Underbart! Helt enkelt underbart! ASG!

annai sa...

Dosiss:
:) Eller hur!