söndag 4 april 2010

En Glad Påsk (och en historielektion)

I köket doftar det av vitlök och örter från lammsteken. Rosmarin, persilja, oregano och mejram. I år blev det boned, rolled and stuffed leg of lamb. (Benad, rullad och stoppad?)
Om barnen doftar det sött och choklad. Påskägg. Massor av påskägg.
Idag firar vi påsk. Påsken, precis som julen, firas en dag senare här än i Sverige. Och precis som på julen så vaknar barnen tidigt. De är ivriga att gå ner och se årets skörd av påskägg. Och påskdagen är ju den enda dagen på året man får smälla i sig choklad innan man ens ätit frukost. Inte kan man ligga och sjusova då.







På påskdagen firar man på Irland även minnet av The Easter Rising 1916. Under påskveckan 1916 organiserades en revolt mot det brittiska styret av frivilliga irländska nationalister och en självständig irländsk republik utropades. Volontärerna var inte soldater eller politiker, de var lärare och poeter. Revolten krossades efter sju dagar och ledarna avrättades. Även om revolten ansågs vara ett misslyckande så var det den som sådde fröet och inspirerade irländarna att kämpa för ett fritt Irland.
Irländska Republiken blev formellt erkänd tre år senare, 1919. Inbördeskrig bröt ut efter det och 1922 formades staten som den ser ut idag, med sex av öns 32 grevskap, Nordirland, fortfarande under brittiskt styre.

2 kommentarer:

Freedomtravel sa...

Intressant att läsa om traditioner i andra länder! Jag är mest fascinerad av att vi firar påsk till minne av Jesu död och uppståndelse samtidigt som judarna (som ju inte tror på Jesus) firar påsk av en helt annan anledning... Jag har liksom lite svårt att ta det hela på allvar då...
Fast påskmat är ju gott i alla fall :)

annai sa...

Freedomtravel: Men egentligen har de ju ett samband, de båda högtiderna, även om de firas av olika anledningar och på olika sätt. Det var ju just för att fira den judiska påsken som Jesus befann sig i Jerusalem när han fängslades och korsfästes.
Jag firar mer som "sekulariserad familjehögtid" än av religiösa skäl även om jag tycker att det är viktigt att veta varför man egentligen firar, vilka traditionerna är och vad historien säger.
Och visst är det gott med mat. Och choklad!!! I alldeles för stora lass! :)