onsdag 20 maj 2009

Du får inte!

Det finns bara en sak som barn tycker är svårare än att göra som de är tillsagda. Att inte göra det man ber dem att inte göra.
Ni vet saker som att inte gå i vattenpölen. Man kan riktigt se hur en osynlig kraft tvingar fötterna mot pölen.
Eller att inte hälla för mycket mjölk i glaset för då kan det rinna över. Och de häller och häller och häller med blicken fixerad på vattenfallet (eller ja, mjölkfallet) som forsar över glasets kant.
Eller att inte väcka lillan som precis somnat i bilen. En magnet drar deras små fingrar mot lillans ögonlock och får dem att försöka öppna hennes ögon.
Och så vidare, och så vidare...
Det är som att de får tvångstankar och måste! Som den där klassiska stora röda blinkande knappen med en skylt som säger Do Not Press The Red Button! Mina barn skulle definitivt trycka. Har gjort faktiskt. Och stannat rulltrappor...
Det är inte det att mina barn är speciellt vilda. Jag får väl anses jävig i det här fallet, men de är faktiskt ganska snälla, trevliga och artiga mina barn. De är barn och barn gör sådant bara. De växer ifrån den där känslan att de måste göra precis tvärtemot. Eller?

2 kommentarer:

Karin sa...

Jag hörde någon gån att hjärnan inte riktigt grejar den där "inte"-delen. Så tänker du "inte köra i diket, inte köra i diket..." så kommer du att hamna i diket. Så tänk för guds skull inte det nu!!

annai sa...

Karin: Så man ska köra med omvänd psykologi alltså. I helgen ska jag INTE vinna en miljon på lotto. Jag SKA INTE! :)