torsdag 28 maj 2009

Undersökning

Irländarna är de mest optimistiska människorna i världen enligt en undersökning som de pratade om på radion idag. Minst optimistiska är tydligen folk i Zimbabwe.
För ett par veckor sedan var irländarna det folk som gnällde mest i Europa. Enligt en annan undersökning.
Hur går det ihop? Är det kanske för att man gnäller och får utlopp för sitt missnöje som man kan känna sig optimistisk?
Jag är skeptisk mot sådana här undersökningar och tar dem med en nypa salt. Om man inte vet vem och hur många som tillfrågades, vilka frågor som ställdes och i vilket sammanhang, så är ju resultatet inte intressant.
Om en rubrik skriker ut att 75% av alla européer stjäl kan det visa sig att man frågade 2000 personer i Skottland och Bulgarien om de någon gång pallade äpplen som barn.
I mitt förra jobb bad vi ibland våra kunder att fylla i frågeformulär om hur de uppfattade servicen. En av våra nordiska kunder gav lägsta möjliga betyg för kundtjänst. Detta var ju givetvis oroande och vi ville gärna förstå var vi felat och inte gjort vårt jobb. Det visade sig att det de var missnöjda med var svårigheten att snabbt få svar från Tokyomarknaden p.g.a den stora tidskillnaden. Vad tyckte de att vi skulle göra? Flytta Japan lite till vänster?
Nej, det är viktigt att ta reda på omständigheter, inte bara siffror, tabeller och procentsatser.

2 kommentarer:

Lillie plein damour sa...

Fniss, du har rätt.
Jag har hört att en fransk undersökning visat att i genomsnitt sâ använder en fransman en tvâl och 2 tandborstar per âr!!
Undra vart de varit och gjort den undersökningen?
Kram

annai sa...

Lillie: Ett genomsnitt säger ju liksom ingenting om någon! Vissa byter tandborste varje vecka. Andra har samma i flera år (Nice!!!)