onsdag 17 mars 2010

Happy Paddy's Day!

Idag firar vi St. Patrick's Day och barnen är lediga från skolan. Det känns alltid lite lyxigt att glida runt i pyjamas sent på morgonen mitt i veckan.
Irlands nationaldag firas i någon form på många ställen över nästan hela världen. Inte så konstigt med tanke på att diasporan är så stor. Man beräknar att det finns runt 80 miljoner människor av irländsk börd världen över. Inklusive Nordirland har lilla Irland drygt 6 miljoner invånare. Det skulle bli trångt om alla bestämde sig för att komma hem...
I samband med St. Patrick's Day sker varje år en exodus av irländska ministrar som åker till världens alla hörn för att delta i firandet. Ett utmärkt tillfälle att bygga upp nätverk och kontakter när hela världen känner sig irländska. Det är viktigt att visa att Irland är "open for business" och redo för investeringar, export och affärsideéer. Premiärministern, an Taoiseach, firar alltid St. Patrick's Day i Vita Huset med den amerikanska presidenten.
Med dessa resor kommer varje år diskussionen i media om vilket slöseri med pengar det är. Mest är det just medierna som försöker trissa upp ämnet, att få det att låta som att ministrarna bara är ute efter en gratis semester. Alla som rest i jobbet vet att det inte är sådär vansinnigt spännande och att tiden inte är ens egen. Oppositonspartierna är tysta. De vet att när de sitter i regeringen är det de som måste åka.
Med den ekonomiska situationen som den är har premiärministern i år i alla fall gett order om att svångremmen måste dras åt. Inga förstaklass flygbiljetter, inga limousiner och inga lyxsviter på hotellet.
Klä er i grönt nu och gå ut och vifta med irländska flaggan. Ha en fin St. Patrick's Day!

4 kommentarer:

Svensk chekchouka sa...

vad generöst att ni delar upp er sâ vi alla fâr en lite del av Irland; det finns faktiskt Irländska pubar här med! med Guiness fösrtâs, men kanske stâr det en svartmuskig israel bakom bardisken, jag har inte kollat ännu...
Ha det sâ kul idag!

annai sa...

Jag kanske kan leda en delegation till Israel nästa år. En svartmuskig man som serverar svartmuskig öl låter spännande ;)

Karin sa...

Maken laddar precis för att gå ut och dricka öl på vår lokala irländska pub. Själv har jag besökt en irländsk pub i bolivia, det är nog mitt mest exotiska ställe att ha druckit en Guiness på!

annai sa...

Karin: Du borde gå med maken och ta ett litet glas Guinness och få i dig lite järn och vitamin B. Bra för en kvinna "in your condition". Mycket roligare än järntabletter ;)