tisdag 9 mars 2010

Pengar

I bilen hem efter skolan igår diskuterade barnen hur bra det är med jul och tandtappning, för då får man presenter och en liten slant utan att det kostar oss någonting. Tomten och tandfen tar hand om det.
Mina barn har, som sig bör, barns syn på pengar. För mig har det varit viktigare att ge dem en åldersanpassad "moralisk kompass" än att de vet vad pappa tjänar eller hur mycket den nya bilen kostar.
De vet att man måste jobba hårt för sina pengar. De vet att man inte kan slösa, eller köpa nytt bara för att man känner för det. De vet att man måste hjälpa andra och ge till de som har mindre. De förstår att Wii spelet kostar mer än legogubben, men att man måste vara rädd om alla sina saker. Men de ser egentligen ingen skillnad på 20 cent och 20 Euro. De kan hitta ett kopparmynt i bilen och vill använda det för att bjuda hela familjen på glass.
Tids nog kommer de att förstå att papperspengar faktiskt är roligare än mynt. Tids nog inser de hur lite man faktiskt får för en Euro.
Tids nog kommer de inte att köpa det där om släden fullastad med presenter och dragen av renar. Men jag tänker inte vara den som tar tomten eller tandfen från dem.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Jag förklarade en gâng för B hur en familj fördelar pengarna man tjänar, ungefär hur man äter en apelsin. Apelsinen är hela din lön. Skalet är olika skatter och sociala utgifter. Sedan är varje klyfta olika utgifter; mat, hyra, försäkring, lân, kläder, mediciner, bensin, el etc. Den sista klyftan gâr till nöjen som tex bio, leksaker, semester etc. Om man nu fâr en klyfta kvar dvs;)

annai sa...

Dosiss: Vilket smart sätt att förklara på!