onsdag 10 mars 2010

Seachtain na Gaeilge

Där fick ni en rubrik att bita i. Seachtain na Gaeilge, irländsk vecka är det nu. Eller egentligen en årlig tvåveckors festival då man firar och marknadsför det irländska språket.
Det är ett av de äldsta språken i Europa, men efter månghundraårig brittisk ockupation, där irländska var restrikterad och bl.a. förbjuden i skolor så tappade man mycket av språket.
Irländska är Irlands nationella språk och det officiella förstaspråket här, med engelska som officiellt andraspråk, trots att de flesta pratar engelska i vardagslag.
Alla vägskyltar visar ortsnamnen på både irländska och engelska, och officiella dokument och information från regeringen och statliga organisationer måste tryckas i båda språken.
Alla barn lär sig irländska i skolan och lärare i låg- och mellanstadiet måste genomgå ett obligatoriskt irländskt språkprov. På vår skola är de bra på att lära barnen irländska som ett språk, inte som ett abstrakt ämne. De sitter inte och tragglar glosor utan uppmuntras att använda det levande språket.
Många som har engelska som förstaspråk slänger in enkla ord och fraser i vardagsprat, alla har an cúpla focal, "a couple of words", och t.o.m jag har snappat upp tillräckligt för att på irländska kunna säga till barnen att stänga dörren eller äta upp.
Det irländska språket är en viktig del av landets kultur och historia och det är bra att man tar initiativ och förmedlar det, att man inte låter språket försvinna.

2 kommentarer:

Svensk chekchouka sa...

Jag hâller med, det är jätteviktigt att barnen lär sig tala irländska. Fantastiskt tycker jag, s^^a exotiskt annorlunda!
Pratar svärmor irländska om hon vill?

annai sa...

SC: Det är jätteviktigt. Barnen tycker om det och jag tycker det är kul att lära mig lite med dem.
Svärmor gjorde alla sina gymnasie- och universitetsstudier på irländska trots att familjen inte hade det som förstaspråk. Det är skarpt. Nu är hon ringrostig, men visst kan hon.